zaterdag 10 december 2011

" 't Is weer zo ver"......................


Het hele huis stinkt ruikt lekker, wij stinken ruiken nog lekkerder. . . . . .
naar KNIEPERTIES!!

Afgelopen week kwam mijn moeder (83) bij mij op de koffie en vroeg: "Heb ie al knieperties e'bakk'n?"
Het recept van ons is afkomstig van de oma van mijn moeder, opoe Bakker. (Mooi hè, een opoe, zijn die er tegenwoordig nog?)

Vorig jaar had ik het familierecept van knieperties op mijn blog gezet.
In de winkel heb ik veel mensen gehoord die het recept gebruikt hebben, dus nogmaals het recept:

Doe 400 gram suiker, 5 zakjes vanillesuiker en een klein beetje kaneel in een kom en giet er zoveel kokend water bij tot het ongeveer 1 cm. onder water staat. Roer even goed door zodat de suiker een beetje oplost. Voeg nu 250 gram gesmolten boter toe, daarna 2 eieren en als laatste 500 gram tarwebloem. Even goed roeren met een garde, maar niet met de mixer omdat het beslag dan te luchtig gaat worden waardoor de knieperties snel zullen gaan breken.
Het beslag moet ongeveer vla- dikte hebben. Tijdens het bakken kun je altijd nog een beetje extra kokend water toevoegen om het beslag mooi vloeibaar te houden.


Zelf gebruik ik om het beslag op het ijzer te krijgen altijd 2 dessertlepeltjes. Schep 1 flinke dessertlepel op het ijzer.


Even wachten tot de meeste stoom verdwenen is, en dan voorzichtig het ijzer openen.
Kijk goed uit als je de wafeltjes uit het ijzer haalt, ik doe het altijd met een mes.
Uiteraard kun je ook rolletjes maken, dat is vooral geschikt voor mensen met vuurvaste vingers.  . . . . .


Na het bakken even laten afkoelen op een bakblik.

En dan  . . . . . . . . . .smullen maar!

Oh ja; ik bak altijd de dubbele hoeveelheid. Ze zijn altijd zo weer op en dan hoef ik maar 1 x in de stank lekkere geur te zitten.

En nu eerst douchen en schone fris ruikende kleren aan.
Daarna nog even lekker achter mijn nieuwe Bernina.

Fijne dag nog,
Gerda





3 opmerkingen:

Marije zei

mmmmmmm, yummie!! Eet je ze niet allemaal op vóórdat we bee hebben? ;)

ria vogelzang zei

" 't Ároma komt je tegemoet, zodra je Gerda's blog open doet...... " (grapje..... ;) .......)
Lijkt me wel heel lekker! Geen verbrande vingers?
En graag tot maandag.....?????
(zie Marije's reaktie........!)
:)))

Antje zei

Lekker...kniepertjes. Ik laat het bakken ervan aan mijn vader over.
Wij worden altijd royaal voorzien.
Als kind vond ik het altijd erg gezellig, en we snoepten altijd van het deeg.
Dat was iets dikker, wij draaien er balletjes van. Zo heeft ieder zijn eigen manier en recept.
En een opoe hadden wij ook. Dat hoor je nu inderdaad niet meer.
Groetjes, Antje